Ofte stillede spørgsmål

Hvad er granit?

Granit består af kvarts, feldspater og glimmer-arter og spor af en lang række af andre mineraler. Granit dannes ved hærdning af disse smeltede komponenter, når de afkøles i jordskorpen.

Farve og mønstre af de forskellige granitter påvirkes af tilstedeværelsen af spormineraler til stede i stenen. Krystalstørrelsen i granit bestemmes delvist af afkølingshastigheden. En langsom afkøling resulterer i større krystalstørrelse og hurtigere køling producerer finere kornet granit.


Granit kan fremstilles med poleret, matslebet, sandblæst eller jetbrændt overflade. Poleret granit har et skinnende, spejl-lignende overflade.

Matslebet granit har en mat eller satin finish. Jetbrændt granit fremstilles ved anvendelse af meget høj varme til overfladen. Varmen knuser nogle af krystallerne og danner en dybt mønstret overflade. På grund af dets ru overflade er jetbrændt granit nyttigt til udendørs brug.


Et stort udvalg af mønstre og farver gør granit til en af de mest alsidige, holdbare, og mindst vedligeholdelseskrævende af alle sten.

Granit er en af de hårdeste og tætteste stoffer på jorden, hvilket gør den ideel til køkkenbordplader.

Er Granit hygiejnisk?

Som ethvert andet køkkenbordmateriale som rengøres regelmæssigt og korrekt, udgør granit ingen sundhedsmæssige eller sanitære problemer. Faktisk har nogle undersøgelser vist, at granit kun overgås af rustfrit stål i laveste bakterieindhold, når det bruges som materiale til bordplader.

Kan granit tåle pletter?

Granit er et porøst materiale, og det er derfor genstand for farvning, hvis det ikke vedligeholdes korrekt. Granit er meget tæt og modstandsdygtigt over for pletter, hvis spildet fjernes relativt hurtigt. Hvis f.eks. et spild efterlades natten over, især hvis væsken er fedt, olie, kaffe eller vin, vil granit normalt blive mørkere på det sted.